Kombucha je lehce perlivý a mírně kyselý nápoj, který vzniká z fermentace slazeného čaje. K tomu je potřeba takzvaná SCOBY, což je shluk kultury bakterií a kvasinek. Ano, nezní to zrovna dvakrát chutně, ale věřte, že kombucha může být velmi chutná a osvěžující. Čaj, z kterého kombucha vzniká, by měl být černý nebo zelený. Musí se také osladit cukrem. Následná fermentace trvá 7 až 14 dní. Ale kombuchu si samozřejmě nemusíte vyrábět jen sami doma. Můžete si koupit i hotovou kombuchu čajový nápoj darka-shop.cz. Vyrábění vlastní kombuchy totiž sebou nese jistá rizika. Při nesprávné přípravě se může kombucha kontaminovat škodlivými mikroorganismy, které vám po vypití nemusí udělat dobře.
Nezapomeňte také, že by se kombucha měla konzumovat s mírou. Nadměrná konzumace může vyvolat potíže s trávením nebo překyselení organismu. Kombucha není také vhodná pro těhotné ženy nebo lidi, kteří trpí cukrovkou.
Ale jinak kombucha doslova překypuje zdravím. Pokud si dopřejete sklenici denně, bude to jen ku prospěchu vašemu tělu. https://sip.denik.cz/moda-a-zdravi/dulezite-mineraly-vite-ktere-telu-nejvic-chybi-a-co-hrozi-kdyz-nejsou-20161003.html
Jaké zdravotní přínosy kombucha má?
Probiotika
Kombucha díky fermenataci obsahuje probiotické kultury. Ty napomáhají zdravé střevní mikroflóře. Dobře fungující trávení je nezbytné pro silnou imunitu a vstřebávání živin.
Antioxidanty
Jak už jsme zmínili, základem kombuchy je zelený nebo černý čaj. Oba tyto čaje obsahují antioxidanty, které chrání naše tělo před záněty nebo chronickými onemocněními.
Imunita
Kombinace probiotik, antioxidantů a dalších zdravých látek vytváří ideální mix pro podporu imunity a obranyschopnosti našeho organismu. Pokud se potýkáte s oslabenou imunitou, určitě zařaďte do svého pitného režimu právě kombuchu.
Zažívání
Někteří lidé uvádí, že pravidelná konzumace kombuchy pomáhá při trávicích obtížích. Pokud trpíte zácpou, nadýmáním nebo dokonce syndromem dráždivého tračníku, kombucha a živé organismy, které obsahuje, vám může pomoci k zlepšení trávení